logo groot

Agenda

  • 10 oktober Dag van de Duurzaamheid
  • 20 oktober Afscheidsfeest Buurtmoestuin
  • 26 oktober Workshop pompoen chutney maken
  • 27 oktober t/m 4 november Fairtrade week
  • 14 november Kinderklimaattop

Dag van de Duurzaamheid

Om aandacht te vragen voor de Dag van de Duurzaamheid hebben Stichting Duurzaam Bodegraven-Reeuwijk en Stichting Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk vragen gesteld over duurzaamheid aan de gemeenteraadsleden. Op woensdag 10 oktober gaan de drie commissies van de gemeente (Ruimte, Bestuur en Financiën, en Samenleving) in op de vragen van de twee stichtingen. Tijdens de eerdere inspraakavond hebben de stichtingen de ambitie klimaatneutraal te worden en fairtrade nadrukkelijk aan elkaar gekoppeld en de raadsleden opgeroepen er alert op te zijn bij beleidsbesluiten. Stichting Duurzaam Bodegraven-Reeuwijk wil er een traditie van maken om jaarlijks tijdens de Dag van de Duurzaamheid met de gemeenteraadsleden en burgers in gesprek te gaan over de Routekaart naar een klimaatneutrale gemeente in 2035.

Nieuws en updates

Afscheid van de Buurtmoestuin

Op 20 oktober wordt met een gezellige bijeenkomst voor alle vrijwilligers en buurtmoestuinders afscheid genomen van Buurtmoestuin Vrije Nesse. De locatie van Buurtmoestuin Vrije Nesse wordt in gebruik genomen door Mozaïek Wonen, die er appartementen voor ouderen gaat bouwen.Vijf jaar lang hebben basisschoolkinderen twintig moestuinbakken beheerd en er sla, tomaten, komkommers en allerlei andere groenten in geteeld. Een mooie kennismaking met tuinieren...
Meer lezen
Hortus Populus en Buurtmoestuin

Fairtrade Week: Women Empowering

De Fairtrade Week is van 27 oktober tot 4 november en heeft dit jaar als thema 'Women Empowering'. Dit thema is gekozen om aandacht te vragen voor ongelijke machtsrelaties. Als het vrouwelijke humane, sociale, financiële en fysieke kapitaal wordt versterkt geeft dat mogelijkheden om de ongelijke machtsrelaties te doorbreken. Volgens het World Food Programme zou ‘het aantal hongerlijdenden in de wereld gereduceerd kunnen worden met 150 miljoen als boerinnen dezelfde toegang tot middelen hadden als boeren’.

In de lokale media wordt aandacht besteed aan de Fairtrade Week en wethouder Robèrt Smits komt op woensdag 31 oktober op bezoek in de wereldwinkels van Bodegraven en Reeuwijk. Een dag later is de wethouder op bezoek bij de Jumbo en Délifrance in winkelcentrum Mierenakker in Reeuwijk. Als laatste heeft de wethouder een ontmoeting in de Rokende Turf met enkele Reeuwijkse kerken en diverse ondernemers.

Kinderklimaattop

Tijdens de Kinderklimaattop op woensdag 14 november zullen kinderen van vijf basisscholen een klimaat idee presenteren voor een echte jury. Het thema waar de kinderen mee aan de slag zijn gegaan is 'Bedenk een praktisch, vernieuwend idee om minder energie te gebruiken in jouw school, om zo klimaatverandering tegen te gaan'.

Herfst in Hortus Populus

Hortus Populus, tuin van het volk

Aan de rand van de Bodegraafse nieuwbouwwijk Weideveld ligt moestuin Hortus Populus. Bijna dagelijks tuinieren hier vrijwilligers om groente, fruit en bloemen te telen en te oogsten. Niet voor eigen gebruik, maar voor alle inwoners van Bodegraven-Reeuwijk. Stichting Duurzaam Bodegraven-Reeuwijk heeft de tuin opgezet. Lees in dit interview met Esther van den Bor waarom de stichting dit initiatief heeft genomen.

“Het moet anders! We moeten anders omgaan met voedsel, landbouw, energie, klimaat, water en natuur. De manier waarop we daar nu mee omgaan, werkt niet meer, we zitten op een doodlopende weg. Denk aan de droogte in de zomer, wateroverlast na een fikse regenbui, problemen met gaswinning, bijensterfte en ons voedsel waar met enige regelmaat iets mis mee blijkt te zijn.”
Lees verder!
Rabobank te gast bij Hortus Populus

Vrijwilligers, vrienden en buren

De Hortus Populus is op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om in de natuur te werken, vrijwilligers die willen tuinieren of vrijwilligers die graag klusjes doen. Verder zoeken we ook vrijwilligers die het leuk vinden om workshops te geven, en enthousiaste kookfanaten die lekkere dingen willen maken met groente van de tuin. Wil je helpen met de verkoop op de markt, het zoeken naar nieuwe afzetgebieden of ons bestuur versterken? Ook dan ben je meer dan welkom!

Hortus Populus en Buurtmoestuin
Een andere mogelijkheid om de Hortus Populus is om Vriend te worden van de moestuin. Voor 10 euro per jaar ondersteun je de pluk- en oogsttuin en zorg je voor meer lokaal op biologische wijze geteelde groente en fruit. Vrienden zijn altijd welkom op de tuin om rond te kijken of een kopje koffie of thee te drinken.

Ga naar de pagina Hortus Populus voor het aanmeldformulier Vrijwilliger of het aanmeldformulier Vriend.
Op 22 september vierden we burendag. We hebben onze vrijwilligers bedankt met een lunch van heerlijke producten van eigen tuin, zoals soep en salade. De ideale manier om gezellig bij te praten. Ook kregen we een eerste glimp voorgeschoteld van het educatieprogramma dat Petra Ekhardt en Nancy Rietveld voor ons gaan neerzetten. We beginnen eind oktober met een cursus Permacultuur door de seizoenen heen (opgeven kan via e-mail). Daarnaast zijn er workshops in ontwikkeling die gegeven worden aan vrijwilligers, kinderen, volwassenen over allerlei onderwerpen die met moestuinieren, eten, natuur te maken hebben.

Workshop pompoen chutney

Ze zijn er weer volop; de heerlijke pompoenen. Een veelzijdige groente die niet alleen lekker is in een ovenschotel of om soep van te maken: pompoenen zijn ook heerlijk als smaakmaker. Tijdens de workshop chutney maken leer je hoe je van pompoen een lekkere chutney kan maken. De workshop wordt op vrijdag 26 oktober wordt er van 14.00 tot 16.00 uur een gegeven door Zwanet Plomp in het Huis van Alles Vromade in Bodegraven.

Crème van Calendula en Aloë Vera

Van de bloemen kruiden die op de Hortus Populus worden geteeld zijn de eerste crèmes gemaakt. De calendula crème en aloë vera crème zijn gemaakt van biologische bloemen en kruiden en zijn met zorg gemaakt door de Willy, de vrouw van de tuinder. Kom naar de Hortus Populus om de crèmes uit te proberen of een potje te kopen.

Hortus Populus online

De pluk- en oogsttuin Hortus Populus maakt werkt mee aan een initiatief om meer en beter lokaal voedsel te kunnen produceren en te verkopen, zodat vraag een aanbod door het jaar heen op elkaar is afgestemd. Tijdens dit project werken CommunityFarming Online met Trinity Software en Wageningen University & Research samen om informatie en kennis over lokaal voedsel te …
Meer lezen
screenshot dbr

Over ons

De Stichting wil partner zijn voor burgers en bedrijven, op weg naar een duurzame manier van werken en leven. Samen werken we aan thema's zoals circulaire economie, sociale samenleving, energie neutraal wonen, werken en vervoeren, en lokaal/gezond voedsel, bereikbaar voor iedereen.

Bestuursleden:
Perry Versluis, Arthur van Dijk,
Nanne Fioole en Esther van den Bor

Aanmelden, informatie, actie:
info@duurzaambodegravenreeuwijk.nl
Op onze Facebookpagina delen we filmpjes en berichten over nieuwste ontwikkelingen en producten op het gebied van duurzaamheid. Zo ziet onze wereld er straks uit!
facebook twitter
MailPoet