logo groot

Agenda

NLdoet: help mee in de Hortus op 16 maart!

Op zaterdag 16 maart doet de Hortus Populus weer mee met de landelijke vrijwilligersactie NLdoet. Iedereen is die dag welkom om te helpen met de lentestart van de tuin. Van plantjes verpotten tot bouwen aan de barak, er is van alles te doen! Meer informatie is te vinden op de website van NLdoet.

Workshops op de Hortus

Dit seizoen start de pluk- en oogsttuin Hortus Populus met verschillende workshops en cursussen voor volwassenen en kinderen. Ecologisch tuinieren, eten met de seizoenen of eten als een Romein. Meld je alvast aan bij de Hortus Populus! De workshops voor volwassenen vinden plaats op zaterdagochtend, de workshops voor kinderen op woensdagmiddag.

Het volledige schema is hier te vinden.

Nieuws en updates

Afscheid Buurtmoestuin

Buurtmoestuin Vrije Nesse in Bodegraven is in 2014 feestelijk geopend en 2018 was het het laatste jaar van de Buurtmoestuin. Stichting Duurzaam Bodegraven-Reeuwijk mocht op de braakliggende grond in deze periode tuinieren. De locatie is inmiddels in gebruik genomen door Mozaïek Wonen om er appartementen voor ouderen te bouwen. We kijken terug op een geslaagd project. Een deel …
Meer lezen

Opnieuw Fairtrade gemeente

Bodegraven-Reeuwijk mag zich ook in 2019 weer Fairtrade gemeente noemen. De jury die controleert of de titel opnieuw kan worden toegekend zag een flinke toename van het aantal bedrijven en organisaties als kerken en scholen die Fairtrade producten verkopen of gebruiken. Kijk voor meer informatie op de website Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk. Intussen werken stichting Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk en stichting Duurzaam Bodegraven-Reeuwijk samen …
Meer lezen

Duurzame energie in eigen gemeente

De derde bijeenkomst over het grootschalig opwekken van duurzame energie met zonneparken en windmolens is goed bezocht. De energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk is nauw bij dit proces betrokken. De coöperatie zet zich in om energie in eigen gemeente en voor eigen gemeente op te wekken. Word lid van deze coöperatie, dan draagt u bij aan een betere toekomst van onze gemeente. De …
Meer lezen

Luchtkwaliteit meten

Meerdere inwoners van Bodegraven-Reeuwijk doen mee met het meten van de luchtkwaliteit in hun eigen omgeving. Er zijn officiële 'paddenstoelen' waarvan de resultaten zijn op te vragen via het dataportaal van Samen Meten. Daarnaast zijn een groeiend aantal sensoren van het Luftdaten project in werking. Op www.samenmetenaanluchtkwaliteit.nl is meer informatie over het samen meten van de luchtkwaliteit beschikbaar. Peter Jansz is de coördinator van …
Meer lezen

Activiteit op Hortus Populus

Tuin van het volk

De Hortus Populus is niet een gewone tuin. Het is een tuin voor het volk, voor iedereen. Een plek waar groenten en kruiden worden geteeld, ecologisch en smaakvol, voor lokaal gebruik. Lokaal en gezond en met een sterke lokale economie als gevolg.
Gemakkelijke producten met weinig smaak waarvan niemand meer weet wie de producent was: dat is het probleem van de huidige voedselsituatie. Het is duidelijk dat de producent geen eerlijke prijs voor zijn producten krijgt en dat op die manier de bodem, de dieren en de producenten worden uitgebuit. Dat is niet houdbaar, niet duurzaam. Daarom streven we op de Hortus Populus juist naar kleinschalige productie met aandacht, zodat de bodem verbetert en de biodiversiteit toeneemt. Op de tuin doen ook veel vrijwilligers mee. Zij voelen zich daar thuis en worden gewaardeerd. Met voldoening zien ze dat de tuin en het idee van een lokale voedselmarkt werkelijkheid wordt.

Hulp nodig: Wij willen heel veel voor elkaar krijgen in korte tijd. Alle hulp is welkom. Voor een paar uur per maand of per week zijn er vele klussen te doen. Van social media, tot koffie schenken, gereedschap onderhouden of meedoen in de tuin of de kas. Iedereen is welkom.

Groenteabonnement Hortus

De pluk- en oogsttuin Hortus Populus in Bodegraven is de afgelopen twee jaar uitgegroeid tot een moestuin met een flinke en stabiele productie van verschillende lokale groenten en fruit van goede kwaliteit. Daarom start te de tuin dit jaar met de verkoop van abonnementen voor lokaal en gezond eten.

Van half mei tot eind november zijn er per groenteabonnement vier verschillende groenten per week. Er zijn één- of meerpersoons abonnementen te koop. Op woensdagochtend kunnen de tassen met groente bij de moestuin worden opgehaald. Voor de toekomst staan andere ophaalpunten in de diverse wijken nog op het wensenlijstje.

Meer informatie volgt maar meld je nu alvast aan bij de Hortus Populus.

Romeinse barak

Dit voorjaar wordt (eindelijk) de Romeinse barak gebouwd op de Hortus Populus in Bodegraven. De oogst- en pluktuin heeft dan direct een mooi onderkomen voor medewerkers en vrijwilligers, maar ook een ruimte om workshops en lessen aan schoolklassen in te geven. Een klein museum met de informatie over Romeinse eetgewoonten en de Limes krijgt ook een plekje in de barak. …
Meer lezen

Duurzaamheidskrant

Meer lezen over duurzaamheid in gemeente Bodegraven-Reeuwijk? Lees dan de Duurzaamheidskrant!
De Duurzaamheidskrant is huis-aan-huis bezorgd. Lees deze krant vol duurzame tips. Nee-nee sticker of krant niet ontvangen? Lees dan de krant online.
screenshot dbr

Over ons

De Stichting wil partner zijn voor burgers en bedrijven, op weg naar een duurzame manier van werken en leven. Samen werken we aan thema's zoals circulaire economie, sociale samenleving, energie neutraal wonen, werken en vervoeren, en lokaal/gezond voedsel, bereikbaar voor iedereen.

Bestuursleden:
Perry Versluis, Arthur van Dijk,
Nanne Fioole en Esther van den Bor

Aanmelden, informatie, actie:
info@duurzaambodegravenreeuwijk.nl
Op onze Facebookpagina delen we filmpjes en berichten over nieuwste ontwikkelingen en producten op het gebied van duurzaamheid. Zo ziet onze wereld er straks uit!
facebook twitter
MailPoet