logo groot

Nieuws en updates

Klimaatopgave

Het kabinet presenteerde op 28 juni het Klimaatakkoord (klik hier voor meer informatie). Wanneer je leest wat er in alle sectoren moet gebeuren, slaat de schrik je om het hart. Het is of de hele maatschappij uit de bestaande situatie moet worden getild en op een betere manier moet worden teruggezet. De uitvoering vraagt om veel medewerking van bewoners in de wijk en bedrijven zouden de kansen moeten nemen om hier invulling aan te geven. De steekwoorden zijn stimuleren, samenwerken en innoveren.
klimaatakkoord
Stichting Duurzaam Bodegraven-Reeuwijk wil haar rol als verbinder, stimulator en activator op zich blijven nemen. Daar hebben we ook uw inzet bij nodig. Begin september brengen we onze plannen naar buiten en doen we opnieuw een oproep aan al diegenen die zo enthousiast waren en zijn over het idee een duurzame gemeente te zijn.

Bezoek aan Retour Matras

Op 21 mei is door drie wethouders en enkele raadleden van onze gemeente een bezoek gebracht aan de fabriek van Nanne Fioole in Alphen aan den Rijn. Hier worden oude matrassen gerecycled tot nieuwe grondstoffen. Deze vorm van vernieuwend circulair ondernemerschap is risicodragend, maar uiteindelijk wel succesvol! We mogen trots zijn op een dergelijk vooroplopend bedrijf in onze gemeente. Ze breiden hun werk uit met plannen voor samenwerking met grote partijen zoals Renewi en Ikea.
retourmatras

Fairtrade

Gemeente Bodegraven-Reeuwijk is fairtrade en levert op die manier een bijdrage aan de ontwikkeling naar een klimaatneutrale gemeente. Bedrijven kunnen zelf fairtrade zijn en zich zo positief profileren. De lat ligt niet hoog: gebruik dagelijks twee fairtrade producten, zoals koffie, thee, suiker, sap of chocolade. Een eerlijke prijs voor dergelijke producten is één van de elementen van fairtrade, maar draagt eveneens bij aan de duurzame gemeenschap.

De supermarkt de Plus in Waarder kreeg de Banana-Award uitgereikt voor het uitsluitend verkopen van fairtrade-bananen. Kijk op de website van Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk om te zien welke bedrijven zich nu al fairtrade kunnen noemen in onze gemeente. Geïnteresseerden om mee te doen en bij te dragen aan een duurzame en eerlijke gemeente kunnen zich aanmelden!
fairtrade bananen

Verantwoording

Op onze website staan de financiële rapportages van de afgelopen jaren. Met name de activiteit van de Hortus Populus brengt beweging in het financiële verkeer van de stichting. U kunt deze reportages nalezen onderaan deze pagina.
DSC01870

Activiteit op Hortus Populus

Groenteabonnementen

De groentetuin groeit en bloeit volop deze zomer!

Dit jaar hebben we voor het eerst groenteabonnementen uitgegeven en kregen we zoveel aanmeldingen kwamen binnen dat we eerst een wachtlijst instelden. Nu is de oogst groot, regelmatig en hebben we de teelt goed onder controle. Daarom is er nu de extra mogelijkheid van maandabonnementen. De kosten zijn:

• € 27,50 per 4 weken voor een 1-persoonsabonnement
• € 40,00 per 4 weken voor een 2-persoonsabonnement
• € 50,00 per 4 weken voor een 3-persoonsabonnement
• € 60,00 per 4 weken voor een 4-persoonsabonnement

Losse verkoop is daarnaast altijd mogelijk als er iemand van het tuinteam aanwezig is (woensdagochtend, vrijdagochtend of zaterdagochtend). Buiten deze tijden is iedereen welkom wanneer de banner buiten staat. We hanteren marktconforme prijzen voor producten die iets meer bewerking nodig hebben, maar die geen bestrijdingsmiddelen bevatten en wel erg lekker smaken.

Aanvullend maken we dit jaar meer jams en siropen en maken we overblijvende groenten in. Wanneer je dat leuk vindt om te doen, meld je aan!

Ark van de Smaak

We zijn een samenwerking met Slow Food Nederland aangegaan door enkele “vergeten groenten” van de Ark van de Smaak op de tuin een plek te geven. De Ark van de Smaak is een project binnen Slow Food met als doel om de biodiversiteit te behouden en te herstellen.
slow food

Romeinse barak

De bouw van de Romeinse barak verloopt gestaag. Het dak van de overkapping waarvoor de crowdfundingactie is gehouden is klaar en we hebben elektriciteit! Van de Romeinse barak is nu ook al een deel van het dak geplaatst en het composttoilet is bijna klaar. Deze zomer wordt er stug doorgebouwd, gemetseld en de bestrating aangebracht. Het aansluiten van de waterleiding staat na de bouwvak op de planning.

Hulptroepen

We zoeken nog bouwers die een paar uurtjes tijd willen steken in dit bijzondere project: de bouw van een replica van een Romeinse soldatenbarak. Meld je aan om onder deskundige leiding mee te werken. Op vrijdagen wordt er gebouwd.
barak
vrijwilligers

Het is gezellig op de tuin en het aantal vrijwilligers neemt toe

Hortus kinderen

De nieuwbouw van de wijk Vrijeveld gaat erg snel:

over een aantal weken betrekken de eerste bewoners hun huis.

insectenhotel
screenshot dbr

Over ons

De Stichting wil partner zijn voor burgers en bedrijven, op weg naar een duurzame manier van werken en leven. Samen werken we aan thema's zoals circulaire economie, sociale samenleving, energie neutraal wonen, werken en vervoeren, en lokaal/gezond voedsel, bereikbaar voor iedereen.

Bestuursleden:
Perry Versluis, Arthur van Dijk,
Nanne Fioole en Esther van den Bor

Aanmelden, informatie, actie:
info@duurzaambodegravenreeuwijk.nl
Op onze Facebookpagina delen we filmpjes en berichten over nieuwste ontwikkelingen en producten op het gebied van duurzaamheid. Zo ziet onze wereld er straks uit!
facebook twitter 
MailPoet