logo groot

Agenda

  • Zaterdag 28 juli, 25 augustus en 29 september Streekmarkt Bodegraven
  • 22 september Burendag
  • 10 oktober Dag van de Duurzaamheid
  • 27 oktober t/m 4 november Fairtrade week
Verder zijn er regelmatig op dinsdagavond (19.30 – 21.00 uur) rondleidingen op de Hortus Populus. Houd de website in de gaten of neem contact op als je geïnteresseerd bent.

Kom groente en fruit oogsten!

Nu te oogsten op de Hortus Populus in Bodegraven: sperziebonen, sla, venkel, koolrabi en augurk! Over een paar weken hebben we weer komkommers, courgette en verschillende soorten tomaten. Neem een abonnement of koop een strippenkaart en kom zelf je favoriete groente oogsten. Dat kan op woensdag, vrijdag of zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur. Kijk op de website van de Hortus Populus voor meer informatie.

Nieuws en updates

Bezoek de Streekmarkt Bodegraven

De streekmarkt in Bodegraven is de plek waar inwoners lekkere, eerlijke en lokale producten kunnen kopen. De Hortus Populus is op de streekmarkt aanwezig met groente en fruit uit eigen dorp. Er zijn ook kramen met vis, kaas, stroopwafels en nog veel meer streekproducten uit het Groene Hart. Kom deze zomer elke laatste zaterdag van de maand naar Streekmarkt Bodegraven in de Kerkstraat. Dit jaar nog op zaterdag 28 juli, zaterdag 25 augustus en zaterdag 29 september.

Groot voorbeeld voor de Streekmarkt Bodegraven is de oogstmarkt in Rotterdam. Leuk om te melden is dat deze markt dit jaar na tien jaar, eindelijk, een weekmarkt is geworden!
streekmarkt

Handkar De Toekomst

Stichting Duurzaam Bodegraven-Reeuwijk heeft een plekje veroverd in handkar 'De Toekomst'. Deze mooie handkar staat midden in de foyer van het Evertshuis in Bodegraven. In het kratje heeft de Stichting enkele tips verzameld om met kleine stapjes morgen al duurzamer te leven. Neem bij een volgend bezoek aan het Evertshuis dus even de tijd om de handkar te bekijken.

Handkar De Toekomst verzamelt initiatieven die duurzaamheid, leefbaarheid van de wijken of sociaal ondernemen stimuleren. Het voorstel is geïnitieerd door ex-wethouder Martien Kromwijk en opgepakt door onder andere Welzijnsorganisatie SAM.
Handkar De Toekomst in het Evertshuis

Duurzame energie

Tijdens de werkateliers in februari en maart hebben bewoners van gemeente Bodegraven-Reeuwijk gezamenlijk 900 locaties aangewezen voor het opwekken van duurzame energie als zonne-energie of windenergie. De uitkomsten van die werkateliers zijn nu samengevat op een mooie storymap.
Duurzame energie is hard nodig om de doelstelling klimaatneutraal in 2035 te behalen. Stichting Duurzaam Bodegraven-Reeuwijk was tijdens alle avonden goed vertegenwoordigd. De besluitvorming over de locaties zal vermoedelijk in september verder gaan; let op de nieuwsberichten hierover. Wordt vervolgd!
Wil je dat er meer duurzame energie komt in Bodegraven-Reeuwijk? Ben je voor een gemeenschappelijke aanpak waarbij alle inwoners meeprofiteren van de opbrengst? Word dan nu lid van de Energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk. Het kost maar 5 euro en het brengt een duurzame toekomst dichterbij!

Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk

Op 23 mei is de Stichting Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk opgericht. De nieuwe stichting gaat de werkgroep met een lange termijn ambitie ondersteunen. Ook zet ze haar eigen netwerk in om meer draagvlak te vinden bij inwoners en ondernemers. De stichting blijft, op een andere manier, samenwerken met de gemeente en het bedrijfsleven. De bestuursleden zijn Marlou Min (voorzitter), Lisbeth Hertogh (secretaris) en Dick Hoogendoorn (penningmeester). Doelgroepen voor de stichting Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk zijn naast de winkeliers en consumenten ook kerken, scholen en sportclubs.
Bestuur stichting Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk; Voorzitter – Marlou Min - Secretaris - Lisbeth Hertogh - Penningmeester – Dick Hoogendoorn

Workshop schoonmaakmiddelen een succes

Hoe maak je van simpele ingrediënten als zeep, azijn en soda de beste natuurlijke schoonmaakmiddelen? Nikolett Nagel gaf al twee keer een druk bezochte workshop over dit onderwerp. Deelnemers aan de workshop maken wasmiddel en wc-blokjes van natuurlijke basis-ingrediënten. Help duurzaamheid een stapje verder door deze middelen te gebruiken: schoon, zonder chemische toevoegingen en vooral heel goedkoop. Deelnemers aan de …
Meer lezen
schoonmaakmiddelen]

Matrasrecycling in Alphen aan den Rijn

Op 28 juni is Alphen aan den Rijn de tweede matras-recycle fabriek van Nanne Fioole officieel (en feestelijk) geopend. Na 8 jaar tegen de stroom in ploeteren kreeg hij eindelijk erkenning van zijn visie en doorzettingsvermogen. Het uit elkaar halen van de matrassen en het hergebruiken van de grondstoffen is financieel rendabel en is bovendien veel beter is voor het milieu. Op deze manier is het een goed voorbeeld van circulaire economie.
retourmatras

Meer bezoek voor de Hortus

Tijdens de open tuindagen van Velt kwamen verschillende belangstellenden een kijkje nemen op de Hortus Populus. Geïnteresseerd om groenten of fruit te kopen, op zoek naar leuk vrijwilligerswerk of gewoon uit nieuwsgierigheid. Een maandje later was Marktteam Bodegraven van de Rabobank te gast bij de Hortus Populus voor een rondleiding, vergadering en afsluitend een barbecue. En weer een week later …
Meer lezen

Oproep: help mee met de bouw van de barak

Bouw een Romeinse barak: wie heeft er zin om de Hortus Populus bij deze uitdaging te helpen? De containers die al op de tuin staan vormen de basis en het hout voor het dak is besteld. Nu zijn er bouwers en sjouwers nodig om de twee containers om te toveren een heuse Romeinse barak. Architect Gert Jacob de Graaf is al begonnen met uitmeten!

Neem contact met ons op als je interesse hebt!

Gert Jacob 14 juli 2018

Lees meer:

screenshot dbr

Over ons

De Stichting wil partner zijn voor burgers en bedrijven, op weg naar een duurzame manier van werken en leven. Samen werken we aan thema's zoals circulaire economie, sociale samenleving, energie neutraal wonen, werken en vervoeren, en lokaal/gezond voedsel, bereikbaar voor iedereen.

Bestuursleden:
Perry Versluis, Arthur van Dijk,
Nanne Fioole en Esther van den Bor

Aanmelden, informatie, actie:
info@duurzaambodegravenreeuwijk.nl
Op onze Facebookpagina delen we filmpjes en berichten over nieuwste ontwikkelingen en producten op het gebied van duurzaamheid. Zo ziet onze wereld er straks uit!
facebook twitter
MailPoet